Technische mensen commercieel leren denken, handelen en communiceren?

Onlangs was ik in gesprek met een voorman van een service organisatie van computer en randapparatuur. Hij vertelde mij dat de afgelopen jaren veel is veranderd en dat de eisen die aan medewerkers worden gesteld enorm is gestegen. De markt is kritischer geworden en bedrijven stellen investeringen uit. Desondanks had hij (en gelukkig de meeste van zijn mensen ook) nog veel plezier in het werk wat ze doen.

“Het zou wel mooi zijn als onze technische mensen commercieel leren denken, handelen en communiceren, maar dat zal wel een moeilijke vraag zijn”.

Ik vertelde hem dat dat vanuit mijn ervaring zeker belangrijke vorderingen zijn te realiseren maar dat dat natuurlijk niet vanzelf gaat. Je kunt je mensen immers wel vragen om het werk op een andere manier uit te voeren en alerter te zijn op commerciële kansen, maar dan moet je ook bereid zijn te investeren in training en coaching van diezelfde mensen.

Het is enorm belangrijk dat de medewerkers geholpen worden in dat proces., dat vraagt naast geduld ook kennis van gedragsverandering. De eerste stap begint tijdens de training met het aanreiken van praktische kennis over gedrag en de effecten van dat gedrag op verschillende situaties. Daar wordt ook het gedrag van de medewerkers zelf onder de aandacht genomen onder de noemer “hoe kom je mogelijk over bij anderen”. Zodra de mensen gaan inzien en begrijpen dat ze zelf een grote (en vaak voorspelbare) invloed hebben op de situatie, dan zijn ze in de meeste gevallen bereid daar ook iets mee te doen. Als vervolg daarop kun je de mensen trainen in een meer commerciële houding en ze daar verschillende technieken voor aanreiken of aanleren. En als laatste deel van dit proces is het belangrijk dat ze geholpen worden om meer commercieel te communiceren. Dat betekent in de praktijk dat vaak meer vragen moeten worden gesteld en minder beweringen zouden moeten worden geuit. We hebben daar een bijzonder programma voorgeschreven onder noemer H.I.C. (High Impact Communication).

Natuurlijk moeten de trainers/facilitators de training op een inspirerende wijze verzorgen zodat de medewerkers gemotiveerd zijn hiermee aan echt aan de slag te gaan.

Het gevolg is in alle situaties dat omzet en marge stijgt, die garantie geef ik iedere organisatie. Het is dan ook verbazend dat nog zo weinig organisaties daar mee bezig zijn nu de economie weer meer en meer aantrekt.

Wilt u eens kennis maken? Of gewoon eens tijdens een kop koffie uw situatie bespreken om te weten wat het uw organisatie gaat opleveren? Mail uw gegevens we plannen op korte termijn een afspraak met u in.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *